Contact

Yvonne Feuerhahn
info@energieambassade.nl
t: 06 28 33 29 77

Bezoek:
Samenwerkplaats
Soesterweg 314a
3812 BH Amersfoort

dag van de dialoog4

Opdrachtgevers | gemeente Amersfoort | gemeente Castricum | gemeente Soest | ECHT (energiecoöperatie Hof van Twente)

Mijn rol | werving, training en begeleiding straatambassadeurs/energieambassadeurs

Verduurzamen van bestaande woningen gaat over mensen, niet over huizen! Dat stelde ik vast nadat mijn eerste groep straatambassadeurs in 2010 de woningen in hun straten collectief hadden geïsoleerd. Inmiddels zijn er 50 straatambassadeurs in Amersfoort en meer dan 250 woningen op deze aanstekelijke manier verduurzaamd. De ‘zwarte cijfers’ zijn natuurlijk veel hoger. Je kunt je immers voorstellen: Een straat eenmaal aan de slag neemt zo nog en volgende maatregel samen. In de Amstelstraat bij voorbeeld zijn eerst vloer en spouwmuurisolatie uitgevoerd en later nieuwe dakpannen + zonnepanelen. Daarnaast maakt het idee de ronde: Andere wijkbewoners pakken het idee zo op en bellen ook bij hun buren aan.

Wat is een straatambassadeur en wat doet die?
Een straatambassadeur is een huiseigenaar die energiebesparende maatregelen wil treffen en het handig, logisch en leuk vindt om dat samen met de buren in de straat te doen. Eigenlijk is het dus je buurman of buurvrouw.

Waarom zijn straatambassadeurs belangrijk voor de energietransitie?
Straatambassadeurs hebben een ingang bij hun buren die een gemeente, een energieloket, een aannemer of installateur niet hebben: Zij zijn buurman/buurvrouw en daarmee een persoon die men vertrouwt: Als de buurman het doet, zal het wel goed zijn. Daarom lukt het hun te organiseren dat een straat gezamenlijk energiebesparende maatregelen gaat nemen. De conversie is 10-100%. Dat is afhankelijk van de straat, de ambassadeur en de maatregel. Straatambassadeurs spelen dus een sleutelrol bij het bereiken van bewoners, het verduurzamen van woningen en het vergroten van het energiebewustzijn.

Hoe vind ik straatambassadeurs in mijn gemeente?
Inmiddels is er in Nederland bijna geen gemeente meer die niet met straatambassadeurs – ook energieambassadeurs genoemd – werkt. Energieambassadeurs hebben inmiddels hun eigen Energieambassadeurs TOP die ieder jaar in een andere gemeente wordt georganiseerd. U vindt straatambassadeurs door gewoon te roepen dat u ze zoekt. Samen vinden wij ze ook in jouw gemeente! Straatambassadeurs wonen overal – je moet ze alleen de juist naam geven en ze op goede ideeën brengen.

Lees meer over de bottom-up aanpak